НМТ-2024: основна сесія

14 травня розпочалася основна сесія національного мультипредметного тесту, для участі в якій зареєструвалися понад 287 тисяч учасників.

З міркувань безпеки ми не публікуємо графіка проведення НМТ та інформації про те, де на території України відбудуться тестування, ні на сайтах Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, ні на наших офіційних сторінках у соцмережах.

Додатково застерігаємо від поширення інформації про місце проведення НМТ, а також передавання своїх персональних даних стороннім особам, зокрема в будь-яких телеграм-каналах, які обіцяють буцімто оперативне інформування щодо вступних іспитів. 

Інформацію про місце, дату та час проведення НМТ зазначено в запрошенні, яке розміщено в персональному кабінеті учасника НМТ.

Початок тестування для учасників, які проходитимуть НМТ в Україні, зазначено за київським часом, а для учасників, які під час реєстрації виявили бажання проходити НМТ за кордоном, ー за місцевим часом населеного пункту, де розташований ТЕЦ.

Допуск до ТЕЦ розпочнуть за 30 хв і припинять за 10 хв до початку тестування.

Для допуску до ТЕЦ потрібно пред’явити сертифікат учасника НМТ та оригінал  документа, що посвідчує особу / його цифровий аналог в застосунку «Дія». Якщо є змога, рекомендуємо мати роздруковане запрошення. 

Також важливо взяти із собою ручку й за бажанням пляшечку питної води і перекус. Паперові чернетки будуть надані кожному учаснику / кожній учасниці в аудиторії тестування. А тим, хто проходитиме тестування в Україні, варто також  узяти теплий одяг, що може знадобитися в разі тривалого перебування в укритті.

Увага! Якщо учасник / учасниця запізниться або при вході до ТЕЦ не пред’явить документа, що посвідчує особу,   його / її не допустять до участі в НМТ. 

Рекомендуємо учасникам:

  • напередодні НМТ ознайомитися з відеоінструкцією «НМТ: онлайн-тестувальник», корисні поради якої дадуть змогу упевненіше почуватися під час тестування, правильно позначати відповіді на завдання різних форм, за потреби змінювати їх;
  • під час проходження НМТ уважно послухати промову інструктора; якщо потрібна допомога / роз’яснення щодо функцій тестувальника ‒ звертатися до інструктора; у разі надзвичайної ситуації / оголошення повітряної тривоги ‒ дотримуватися вказівок персоналу ТЕЦ. 

Протягом часу, відведеного на виконання завдань НМТ, учасникам заборонено мати при собі або на своєму робочому місці речі, що не передбачені процедурою проведення тестування. Їх учасники мають залишити в спеціально відведеному місці в аудиторії.  

У разі технічних несправностей із комп’ютером, некоректної роботи програми, виникнення будь-яких інших нестандартних ситуацій учасникам варто одразу звертатися до інструктора. 

Під час тестування учасник / учасниця має право з дозволу старшого інструктора вийти з аудиторії. Час, який учасник / учасниця проведе за межами аудиторії, йому / їй не буде додано до часу, відведеного для виконання сертифікаційної роботи. 

Протягом часу, відведеного на проведення НМТ, учасникам заборонено мати при собі пристрої зчитування, обробки, відтворення інформації, а також рукописні та друковані матеріали, що не передбачені порядком проведення НМТ.

Якщо учасник / учасниця виявив / виявила факти порушення процедури проведення НМТ, він / вона має право подати заяву щодо порушення процедури (за бажанням у заяві варто вказати на потребу в проходженні НМТ під час додаткових сесій) до моменту виходу з ТЕЦ. 

У разі отримання сповіщення про повітряну тривогу під час проведення НМТ інструктор аудиторії зупинить для всіх учасників роботу над тестом, при цьому відповіді учасників збережуться, а час, який залишився до завершення НМТ, у сервісі зупиниться. Учасники та персонал пункту тестування перейдуть до укриття. Після завершення тривоги вони повернуться до аудиторій у ТЕЦ і учасники продовжать виконувати завдання тесту.

Якщо повітряна тривога триватиме менше ніж 2 год 30 хв (сумарно для обох етапів тестування) – учасники зможуть повернутися і продовжити виконання завдань НМТ. Якщо ж довше  ― відповідальний за ТЕЦ матиме вирішити з відповідним регіональним центром оцінювання якості освіти питання щодо доцільності продовження тестування в ТЕЦ з урахуванням часу, що залишився до завершення виконання завдань учасниками.

Якщо  тестування буде зупинено, учасники / учасниці матимуть змогу пройти НМТ  під час додаткових сесій. Для цього потрібно буде подати до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти заяву щодо надання можливості пройти НМТ під час додаткових сесій. Її можна буде подати до моменту виходу з ТЕЦ через відповідального за ТЕЦ або самостійно протягом трьох робочих днів з урахуванням дня проведення основної сесії НМТ.

Якщо з поважних причин учасник / учасниця не зможе взяти участі в основній сесії НМТ, він / вона може подати протягом трьох робочих днів із дня проведення тестування заяву щодо участі в НМТ під час додаткових сесій. Очевидно, що запізнення не є поважною причиною, тож рекомендуємо заздалегідь подбати про те, щоб вчасно дістатися до ТЕЦ.

Подiлитися новиною: