Підсумки реєстрації та подальші етапи проведення ЗНО-2018

В Українському та регіональних центрах оцінювання якості освіти завершено обробку реєстраційних документів осіб, які виявили бажання взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

Для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні цього року зареєстровано 335 843 особи. Минулого року для участі в тестуванні було зареєстровано 240 881 особу.

Найбільше учасників ЗНО зареєстровано для проходження тесту з української мови і літератури – 333 171 особа, з історії України – 168 927 осіб, з математики – 112 023 особи, четвертий предмет за кількістю зареєстрованих – англійська мова (89 312 осіб). У 2017 році кількість охочих скласти тести з української мови і літератури становила 239 945 осіб, з історії України – 182 219 осіб, з математики – 113 113 осіб, з англійської мови – 83 849 осіб. Другий рік поспіль спостерігаємо тенденцію до збільшення кількості зареєстрованих на зовнішнє незалежне оцінювання з географії. У 2018 році на цей предмет зареєструвалося на 6 123 особи більше порівняно з минулим роком.

Особи, які реєструвалися на ЗНО, найбільше обирали, окрім української мови і літератури, історію України та географію – 64 702 особи. Друга за популярністю комбінація предметів – історія України й біологія (61 663 особи). Історію України й англійську мову обрали 57 569 осіб.

Як і в попередні роки, регіональними лідерами за кількістю зареєстрованих осіб є м. Київ – 8, 47 %, Дніпропетровська – 7,39 %, Львівська – 6, 37 % та Харківська – 6,33 % області.

Порівняно з 2017 роком у 2018 році відбулися суттєві зміни в розподілі категорій осіб, зареєстрованих для проходження ЗНО.

Кількість випускників закладів загальної середньої освіти поточного року становить 185 508 осіб, що дещо менше порівняно з 2017 роком (193 023 особи). Перерозподіл у відсотковому складі вибірки зареєстрованих зумовлений збільшенням кількості зареєстрованих учнів (слухачів) закладів професійної (професійно-технічної) освіти та студентів закладів вищої освіти. Нагадаємо, що у 2018 році ця категорія учасників ЗНО проходитиме державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови.

Державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання з української мови 2018 року складатиме 185 091 випускник закладів загальної середньої освіти, 42 220 учнів (слухачів) закладів професійної (професійно-технічної) освіти та 75 987 студентів закладів вищої освіти. Найбільш популярними навчальними предметами, які обирають випускники закладів загальної середньої освіти для проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання, окрім української мови, є історія України математика (74 159 осіб), англійська мова (51 008 осіб) і біологія (51 002 особи). Історія України і математика популярні також серед учнів (слухачів) закладів професійної (професійно-технічної) освіти та студентів закладів вищої освіти.

Під час організації зовнішнього незалежного оцінювання враховуються потреби різних категорій громадян. Так, майбутні учасники мають можливість здійснити вибір однієї з мов національних меншин для проходження зовнішнього незалежного оцінювання (окрім тестів з української мови і літератури й іноземних мов). 160 077 осіб, зареєстрованих для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, складатимуть тести українською мовою. Найбільша кількість охочих складати тести російською мовою з математики – 12 155 осіб, з історії України – 8 027 осіб, з біології – 5 741 особа. Крім того, учасники складатимуть зовнішнє оцінювання польською мовою (12 тестів), румунською (677 тестів), молдовською (223 тести) й угорською (1 436 тестів).

Під час проходження зовнішнього незалежного оцінювання для окремих учасників будуть створені спеціальні умови. Зокрема у 2018 році 10 осіб із порушеннями зору мають можливість пройти зовнішнє незалежне оцінювання з використанням завдань, надрукованих шрифтом Брайля. Апробація технології проведення ЗНО для таких осіб відбудеться під час додаткової сесії з української мови і літератури, математики, історії України. Учасники апробаційного тестування отримають результати ЗНО за шкалою 100–200 балів і зможуть використати їх під час вступу до закладів вищої освіти. Результати апробаційного тестування не будуть зараховані як оцінка за державну підсумкову атестацію за шкалою 1–12 балів.

Загалом під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року регіональними центрами оцінювання якості освіти й місцевими органами управління освітою в пунктах проведення тестування буде забезпечено спеціальні умови для 495 осіб.

До 30 квітня на інформаційних сторінках усіх учасників будуть розміщені запрошення-перепустки із зазначенням адреси пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання для проходження тестування з обраних учасниками навчальних предметів. Учасникам зовнішнього незалежного оцінювання необхідно самостійно роздрукувати запрошення-перепустку зі своєї інформаційної сторінки на веб-сайті Українського центру. Доступ до сторінки здійснюється за номером сертифіката ЗНО та пін-кодом, зазначеним у ньому. Окрім цього, адреси пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання будуть розміщені в мобільному додатку «Моє ЗНО».

Упродовж 3–21 травня триватиме додатковий період реєстрації. Право на реєстрацію в цей період мають:

  • учасники антитерористичної операції, особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, і тому не мали змоги зареєструватися в основний період. Таким особам до пакета реєстраційних документів потрібно додати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє незалежне оцінювання під час додаткової сесії, а також копію документа, що посвідчує відповідний статус (копію посвідчення учасника бойових дій, копію довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції, копію паспорта громадянина України (або одного з батьків/опікунів тощо);
  • особи, засуджені до позбавлення волі або взяті під варту; усю необхідну інформацію про процедуру зовнішнього незалежного оцінювання такі особи можуть отримати в представника адміністрації установи виконання покарань, на якого покладено відповідальність за організацію та проведення зовнішнього незалежного оцінювання;
  • особи, які у 2018 році мають складати державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього оцінювання, але через поважні причини не змогли зареєструватися в основний період реєстрації (для участі в додатковій сесії тестування з навчальних предметів, результати зовнішнього оцінювання з яких будуть їм зараховані як оцінки за державну підсумкову атестацію).

Графік проведення додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання оприлюднено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Цього року додаткова сесія розпочнеться 2 липня тестуванням з української мови і літератури, 3 липня відбудеться зовнішнє незалежне оцінювання з математики, 4 липня – з англійської й іспанської мов; 5 липня – з біології й німецької мови; 6 липня – з історії України; 9 липня – з географії й французької мови; 10 липня – з фізики. Завершиться додаткова сесія 11 липня тестуванням з хімії. Важливо зазначити, що тестування з іспанської, німецької та французької мов розпочинатиметься о 14:00.

Під час основного періоду реєстрації для участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання було зареєстровано 214 осіб.

 

Статистичні дані можна завантажити за посиланням.

Подiлитися новиною: