ЗНО-2018: новації та джерела фінансування

Ключова новація зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року – тести з іноземних мов нового формату, які містять частину «Аудіювання». У зв’язку з цим пункти зовнішнього незалежного оцінювання мають бути забезпечені звуковідтворювальною технікою.

Відповідні зміни внесено до Порядку використання приміщень закладів освіти для проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти. Зокрема, пункт 12 Порядку доповнено вимогою щодо необхідності оснащення аудиторій, де проводиться зовнішнє незалежне оцінювання з іноземної мови, пристроями для програвання аудіо-компакт-дисків із звуковим записом.

Останнім часом поширюється інформація про те, що закупівля техніки здійснюватиметься за кошти місцевих бюджетів.

Зауважимо, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України з державного бюджету виділено кошти на зміцнення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти, у тому числі й на придбання пристроїв для програвання компакт-дисків із звуковим записом, що сприятиме створенню належних умов для підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов. Голови обласних та Київської міської державних адміністрацій отримали доручення розподілити ці кошти між обласним (міським) бюджетом, бюджетами міст обласного значення, районними бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад. Закуплена звуковідтворювальна техніка залишиться в закладах освіти.

Також інформуємо, що основне джерело фінансування підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання – державний бюджет. Зобов’язання органів місцевої влади – надати на безоплатній основі приміщення та обладнання закладів освіти для проведення тестувань.

Подiлитися новиною: