Зовнішнє незалежне оцінювання 2016 відбулося. Дякуємо партнерам за співпрацю.

Завершились основна, додаткова, а також повторна додаткова сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року. 

Цьогоріч тестування проходило з 12 навчальних предметів: української мови і літератури, математики, історії України, російської, іспанської, англійської, німецької, французької мов, біології, фізики, географії, хімії. Результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та математики або історії України (за вибором учасника) зараховувалися як оцінка за державну підсумкову атестацію.

Для участі у тестуванні впродовж 1 лютого – 4 березня було зареєстровано 267 172 особи. З них  для проходження тесту з української мови і літератури – 267 006 осіб, історії України – 193 307 осіб, математики – 132 165 осіб, російської мови – 2 560, іспанської мови – 186, англійської мови – 89 955, німецької мови – 3 143, французької мови – 818, біології – 87 917, фізики – 35 892, географії – 62 259, хімії – 30 799.

Проведення зовнішнього незалежного оцінювання передбачає формування мережі пунктів тестування у кожному регіоні України. Так, оцінювання знань учасників з української мови і літератури проводилося в 1 100 пунктах ЗНО, математики – 587, історії України – 829, російської мови – 26, іспанської мови – 18, англійської мови – 344, німецької мови – 26, французької мови – 24, біології – 331, фізики – 137, географії – 235, хімії – 122.

Для забезпечення роботи пунктів тестування під час зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури було залучено більше ніж 56 тисяч педагогічних працівників, з математики – майже 23 тисячі, з історії України – понад 33 тисячі, з російської мови – більше ніж 400 осіб, з іспанської мови – понад 100, з англійської мови – більше 14 тисяч, з німецької мови – понад 500, з французької мови – більше 200, з біології – понад 13 тисяч, з фізики – більше 5 тисяч, з географії – понад 9 тисяч, та майже 5 тисяч осіб для проведення тестування з хімії.

За дотриманням процедури проведення зовнішнього незалежного тестування спостерігали: українська мова і література – 1 622 громадські спостерігачі, математика – 586, історія України – 652, російська мова – 7, англійська мова – 52,  французька мова – 4, біологія – 46, фізики – 40, географії – 38, хімії – 46.

Перевірку виконання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю учасників зовнішнього незалежного оцінювання здійснювали екзаменатори, які пройшли відповідний відбір і  підготовку у регіональних центрах.  Усього оцінювання робіт здійснювали 4 622 екзаменатори.

До роботи експертних груп з визначення порогового бала «склав/не склав» з усіх 12 предметів було залучено 739 фахівців, які представляли загальноосвітні, вищі, професійно-технічні навчальні заклади всіх регіонів країни. Ще 18 осіб входили до складу експертної комісії при Українському центрі, яка встановлювала остаточний пороговий бал.

Логістику проведення зовнішнього незалежного оцінювання на місцях – обробку документів, надісланих для реєстрації осіб для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні, підготовку пунктів проведення ЗНО, відбір і навчання працівників, залучених до роботи на пунктах проведення, підготовку екзаменаторів тощо – забезпечували 9 регіональних центрів оцінювання якості освіти, у яких працює в середньому по 22 особи. У 2016 році розпочав повноцінну роботу Херсонський регіональний центр оцінювання якості освіти, створений після окупації Автономної Республіки Крим, а також Донецький регіональний центр оцінювання якості освіти, який було переміщено до міста Слов’янськ.

Щиро дякуємо працівникам регіональних центрів оцінювання якості освіти, представникам місцевих органів та управлінь освіти, Національної поліції, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державного підприємства спеціального зв’язку, адміністраціям загальноосвітніх навчальних закладів, педагогічним і науково-педагогічним працівникам, які долучилися до проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року. Також дякуємо за підтримку і сприяння в організації та проведенні зовнішнього незалежного оцінювання Міністерству освіти і науки України та нашим партнерам з Американських рад з міжнародної освіти. Окрему подяку висловлюємо Агентству США з міжнародного розвитку  за розуміння проблем, що склалися в Українському центрі оцінювання якості освіти в процесі підготовки до ЗНО 2016, та оперативну дієву підтримку в їх вирішенні.  Завдяки нашим спільним зусиллям зовнішнє незалежне оцінювання 2016 року відбулося на належному рівні.

Шановні учасники зовнішнього незалежного оцінювання, вітаємо з успішним проходженням тестування! Для багатьох з вас це було перше випробування поза шкільними стінами. Бажаємо стати студентами університетів вашої мрії. Нових досягнень та успіху!

Подiлитися новиною: